Vi surfar 18 timmar i veckan

Genomsnittssvensken tillbringar 18 timmar på nätet varje vecka, visar en ny rapport. Och akademierna har tappat sitt försprång.


– Nu har internet blivit ungefär som bilkörning, säger Håkan Selg vid Uppsala universitet.

För bara fem år sedan fanns tydliga skillnader mellan hög- och lågutbildades internetanvändning, skriver Upsala Nya Tidning. Akademiker som var först på banan i nätets barndom behöll sitt grepp om dess möjligheter.

Men inte längre, enligt en delrapport från Nationellt IT-användarcentrum vid Uppsala universitet. I dag använder en genomsnittlig svensk under 55 internet 18 timmar i veckan, visar rapporten. Det är en timme mer än gruppen forskare och studenter. Enligt projektledaren Håkan Selg är det numera intresset som avgör hur mycket vi surfar.

– Det är en stor skillnad mot att inte ha tillgång till internet eller möjlighet att ta till sig den nya tekniken. Nu kan vi sluta betrakta skillnaden i användning som ett problem, säger han till UNT.

Bland de grupper som i princip inte använder nätet finns fortfarande äldre svenskar. Vid 35 går en gräns: Yngre umgås via nätet, medan den som passerat 35 använder tjänster som e-post, internetbank och söker information.

– Mejlgenerationen upprepar sitt brev- och telefonmönster på internet och förstår inte den yngre generationen som suddar ut gränsen mellan arbetsliv och privatliv, arbetsplats och bostad, säger Selg, rapporterar TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.