Unga nobbar tryckta medier

Tre av fyra ungdomar i Sverige läser nyheter på internet i stället för i tryckta tidningar.


Tillgänglighet, snabb uppdatering och interaktiva funktioner är kanske det som gör internetmedier mer attraktiva för unga och datorvana. En färsk rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), visar att 75 procent av de tillfrågade ungdomarna, i åldern 16-24 år, läser nyheter på internet i stället för i tryckta tidningar. I samtliga åldersgrupper är det fler män än kvinnor som föredrar internetnyheter.

Ålder spelar roll

Tryckta medier är mer populära i de högre ålderskategorierna. Bland 25-34-åringar är andelen nästan lika hög 73 procent.

I gruppen 65-74 år uppger 28 procent att de till viss del läser nyheter på internet i stället för i tryckta tidningar. Ändå har 58 procent av de svarande i den gruppen tillgång till internet i hemmet.

Skillnader beroende på ursprungsland

Rapporten visar också att 66 procent av de personer som invandrat från övriga Norden föredrar internetnyheter, medan samma andel bland invandrare från övriga Europa är 61 procent och bland utomeuropeiska invandrare är den 56 procent.

84 procent av människor födda i Sverige använder regelbundet internet, medan samma andel bland invandrade från övriga Norden var 78 procent, bland invandrade från övriga Europa 80 procent och bland utomeuropeiska invandrade 75 procent.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.