Svenskarna utvisades från Pakistan

Ghezali och gruppen en het potatis som man "ville bli av med".


På lördagen släpptes Mehdi Ghezali, Safia Benaouda och Munir Awad och det lilla barnet. Sent på kvällen landade de på Arlanda i Stockholm. Men enligt SvD var det inte bara ett frisläppande.

Enligt SvD deporterades Mehdi Ghezali och de andra svenskarna. De hade inget annat val. De var tvungna att lämna landet.

En källa från den pakistanska militära underrättelsetjänsten ISI berättar att Ghezali och gruppen var en het potatis som man "ville bli av med", efter att ha förhört honom. Problemen blir för stora när någon från Europa eller USA sitter fängslad.

En av Mehdi Ghezalis två advokater, Anton Strand, uppger att Pakistan avskrivit alla brottsmisstankar.

– Det finns inga anklagelser om terroristbrott eller spionagebrott. Jag kan konstatera att rättsstatens principer har respekterats av Pakistan. Man har inte lagt fram några anklagelser och då ska man sätta personen på fri fot. Det är mycket goda nyheter, säger Anton Strand.

Men enligt källor till SvD stämmer inte detta riktigt.

–Det är helt klart att de har brutit mot de pakistanska inresebestämmelserna. Misstankarna om vart de var på väg är inte avfärdade.

Svenskarna, två män och en kvinna med sitt barn, greps i det laglösa Waziristan (nordvästra Pakistan) den 28 augusti i år. De har suttit frihetsberövade sedan dess. Misstänkta för samröre med al-Qaida.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!