"Safia vägrar lämna Pakistan"

Det uppger Pakistans inrikesminister Rehman Malik.


19-åriga svenskan Safia Benaouda som, tillsammans med Mehdi Ghezali och Munir Awad, greps i Dera Ghazi Khan i Pakistan är fortfarande kvar i landet. Enligt uppgifter till SVT Rapport vägrar hon att lämna Pakistan utan sin 28-åriga sambo Munir Awad - trots att hon är formellt fri.

Pakistans inrikesminister Rehman Malik säger till Rapport att hon erbjudits att lämna landet vid två tillfället, första gången i helgen och senast i dag, men hon har vägrat.

– Hon har fått ett bra boende. Hon sitter inte i arresten, utan i ett säkert boende med sitt barn, säger Malik till SVT:s reporter på plats.

– Svensk ambassadpersonal har fått besöka henne. De säger att hon mår bra, men vill inte lämna landet utan sin make.

Malik säger till Rapport att det inte finns några konkreta bevis som stärker misstankarna mot de tre svenskarna. Han säger samtidigt att ingen utländsk säkerhetstjänst har fått träffa svenskarna, trots uppgifter om att CIA hållit förhör med Ghezali och Awad.

Men SVT skriver samtidigt att "UD säger i kväll att de inte känner till några av dess uppgifter som inrikesminister Rehman Malik ikväll lämnar till Rapport." Situationen blir allt svårare att tolka.

Enligt Malik är svenskarna endast skyldiga till att ha brutit mot visumreglerna och att utredningen avslutas inom tre dagar. Om inga nya bevis har presenterats kommer svenskarna att få lämna Pakistan.

– Jag beodrade de sista förhören i går, säger Malik.

– Är de inte terrorister eller al-Qaida-medlemmar, släpps de.

Benaouda greps tillsammans med sin tvååriga son den 28 augusti.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!