Camilla Lindberg.
Camilla Lindberg. - Foto: TT BILD

Folkpartiets svarta får ångrar ingenting

Camilla Lindberg om FRA-förändringarna, beslutet att gå emot sitt parti och oppositionens kritik.


I dag röstades den "nya FRA-lagen" igenom. Färre myndigheter ska få tillgång till den insamlade informationen samtidigt som en större tydlighet ska värna om den personliga integriteten.

För folkpartisten Camilla Lindberg var det lite som en déj vu-upplevelse. För andra gången på lite över 15 månader valde hon att gå sin egen väg. Senast röstade hon nej till FRA-lagen - nu valde hon att lägga ner sin röst.

Men mycket skiljer sig ändå. Hon är inte längre lika "färsk" inom politiken. När hon den 18 juni 2008 gick emot alliansen framkallade hon en reaktion hon knappast hade förväntat sig. Bra tycker Lindberg själv. Hade hon vetat att hon skulle mobbas, frysas ut och kanske spola sin politiska karriär hade hon kanske lytt partipiskan.

– Jag ångrar inte att jag stod upp. Men hade jag vetat om vad det innebar, ja då kanske jag hade gjort saker på ett annat sätt. Så det var bra att jag inte visste vad det innebar, säger Lindberg till Nyheter24 en stund efter omröstningen i riksdagen.

Det förekom hot om utfrysning ur partiet. Lindberg blev snabbt folkpartiets svarta får - tjejen som vägrade hoppa på tåget. Men det blev aldrig allvar av hoten - tack vare media menar Lindberg.

– De såg att jag fick så mycket stöd från väljarna. Jag fick massa blombuketter, chokladaskar och till och med frierier. Det gjorde att de inte kunde behandla mig illa.

– Samtidigt skrev media väldigt mycket om vad som hade hänt och de vet nu att jag går till media om det händer igen.

Innan dagens omröstning hölls en nästan sex timmar lång debatt om FRA-lagen och dess förändringar. Lindberg kom sent till riksdagen och slängdes rakt in i debatten - tack vare försvarsminister Sten Tolgfors, som även är en av de starkaste förespråkarna för FRA-lagen.

– Det var en väldigt bra stämning, men jag visste inte om jag skulle debattera. Sen mötte jag Sten och han övertalade mig att göra det. Han är väldigt trevlig och förstående.

Tolgfors menar att förändringarna har förstärkt den personliga integriteten, håller du med?

– Det är helt klart en förbättring, men sen har vi grundproblemet att vissa saker fortfarande är otydliga.

– Jag känner att jag inte nådde hela vägen till mål.

Men om du inte är nöjd med förändringarna, varför röstade du inte nej i stället för att lägga ner din röst?

– Man måste komma ihåg att jag faktiskt är initiativtagare till många av förändringarna och fick igenom nästan allt jag ville ha.

– Omröstningen handlade samtidigt inte om vi ska ha FRA, utan om vi godkänner förändringarna.

Efter omröstningen sågade socialdemokraternas ordförande i försvarsutskottet, Anders Karlsson, förändringarna. Han lovade att FRA-lagen ska rivas upp vid ett maktskifte nästa år. Ett uttalande som inte förvånar Lindberg.

– Det är populistiskt sagt och det som stört mig mest senaste året är den låga nivån på oppositionens kritik.

– Vill man kritisera ska man vara påläst och komma med egna lösningar. Och just det tycker jag att oppositionen misslyckats med katastrofalt.

Beror det på bristen på FRA-kompetens bland politikerna?

– Ja, det tror jag faktiskt. Det är en jättesvår och komplex fråga.

Lindberg menar samtidigt att oppositionen visat tre olika linjer.

– Miljöpartiet vill slopa FRA helt och hållet, vänstern vill ha mer översyn och en ny utredning och sossarna vill att fler myndigheter ska få ta del av den information FRA samlar in, något som jag jobbat mot.

– Bara för att man river upp lagen blir det inte automatiskt bättre, konstaterar Lindberg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Årets nya Ikea-möbler för gamers, som du måste blåsa upp själv

Riksrätt i senaten för Bidens minister

Har USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet "medvetet och systematiskt" underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker? Republikanerna i representanthuset anser det och skickar därför ett riksrättsåtal till senaten. Men där väntas processen mot Alejandro Mayorkas avslutas illa kvickt.

L: Inför maxtak i skolan

Liberalerna vill införa ett maxtak för klasstorlekar i skolan. Det ska inte vara ett lotteri i skolan som man möts av alltför ofta i dag, säger partiledaren Johan Pehrson.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.