Peter Eriksson öppnar för fp-samarbete

- 19/10/2009, 15:40 -

Miljöpartiet beredd att se över blockgränserna om sd kommer in i riksdagen.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson öppnar upp för samarbete med borgerliga partier om sverigedemokraterna kommer in i riksdagen i valet 2010, och inget av blocken lyckas bilda en majoritetsregering.

– Jag har precis samma inställning som Mona Sahlin, som diskuterade detta i en lördagsintervju i TV4. Vi driver ett rödgrönt samarbete, och om det visar sig efter nästa val att varken den moderatledda regeringen eller de rödgröna kan få egen majoritet bör vi rödgröna bjuda in ett borgerligt parti. Där ligger folkpartiet nära till hands, säger Peter Eriksson till Nyheter24.

Miljöpartiets partisekreterare, Agneta Börjesson, gick i en intervju i Nyhetsbyrån Direkt ut med att de rödgröna bör se över blockgränserna om sverigedemokraterna tar sig in i riksdagen och det parlamentariska läget blir oklart.

Regeringsunderlaget skulle då utgöras av vänsterpartiet, socialdemokraterna, miljöpartiet och ett borgerligt parti.

Peter Eriksson menar att det inte finns någon risk för att sd blir ett vågmästarparti i och med att det är "extremt högerparti" som saknar acceptans hos de rödgröna.

– På samma sätt som vänsterpartiet aldrig skulle kunna bli ett vågmästarparti skulle sverigedemokraterna inte kunna bli det. Det är ett starkt, nationalistiskt, högerparti som endast skulle kunna påverka via en högerregering, säger Eriksson till Nyheter24.

Erik Ullenhag, folkpartiets partisekreterare, ser ingen poäng i att spekulera i vad som skulle hända i riksdagskorridorerna om sverigedemokraterna kommer in i riksdagen.

– Vi söker stöd för vårt borgerliga samarbete. Och det är det besked som vi ger till väljarna. Vi kommer inte att samarbeta med sverigedemokraterna, som inte tror på tanken om alla människors lika värde, säger Ullenhag till Nyheter24.

Skrivet av: