Sd långt efter populistkollegor

Svensk klassmedvetenhet håller på att luckras upp, enligt forskare.


Populistiska Fremskrittspartiet gjorde sitt bästa väl någonsin i Norge i september, men missade regeringsmakten. I Danmark är Dansk folkeparti med och påverkar regeringens politik. Att Sverige länge har varit skyddat mot främlingsfientlighet, bedöms som en av orsakerna till att sverigedemokraterna ligger efter sina nordiska kollegor.

– Vi har en kvardröjande klassmedvetenhet som är starkare än i många andra länder. Det motverkar framgångar för främlingsfientliga partier, säger Anders Widfeldt, statsvetare vid universitetet i Aberdeen, till Aftonbladet.

När de svenska riksdagspartierna samlar sig kring mitten luckras däremot "klassmedvetenheten" upp.

– Hittills har det varit rätt stora ideologiska skillnader mellan blocken. Nu kan man säga att det ändrar sig med moderaternas omorientering mot mitten. Det samvarierar med att sd kommer närmare fyraprocentsspärren, säger Widfeldt till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna ändrade sin strategi när Jimmie Åkesson tog över som partiledare 2005. Till exempel kastades flamman ut som partisymbol och i stället infördes blåsippan.

– Han representerar ett försök att ge partiet en mainstreamprofil. I viss mån tror jag att han har lyckats, säger Anders Widfeldt till Aftonbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!