Gahrton: "Fp-samarbete kan bli nödvändigt"

Förre språkröret Per Gahrton delar de rödgrönas analys.


Miljöpartiets förre språkrör, Per Gahrton, som varit ordförande för folkpartiets ungdomsförbund och suttit på partiets mandat i riksdagen, tycker att de rödgröna bör bjuda in folkpartiet eller centern till överläggningar om inget av blocken enskilt lyckas forma en majoritetsregering. Han instämmer därmed i språkröret Peter Erikssons utspel.

– Det är en vettig idé. Man måste våga pröva alternativa lösningar om vi får ett politiskt läge där sverigedemokraterna kommer in, säger Per Gahrton till Nyheter24.

Under måndagen öppnade Eriksson upp för ett samarbete med folkpartiet om det parlamentariska läget är oklart efter valet 2010. Det vill säga om sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, och inget av blocken lyckas nå egen majoritet.

– Jag har precis samma inställning som Mona Sahlin, som diskuterade detta i en lördagsintervju i TV4. Vi driver ett rödgrönt samarbete, och om det visar sig efter nästa val att varken den moderatledda regeringen eller de rödgröna kan få egen majoritet bör vi rödgröna bjuda in ett borgerligt parti. Där ligger folkpartiet nära till hands, sa Peter Eriksson till Nyheter24.

Gahrton tror att de rödgröna tjänar på att tidigt deklarera att sverigedemokraterna inte kommer att få någon möjlighet att påverka politiken om partiet kommer in i riksdagen.

– Jag tror att det finns rätt många borgerliga väljare som kan tänka sig ett samarbete över blockgränserna. Och jag tror många av dem inte heller vill se att sverigedemokraterna påverkar politiken. När de rödgröna tydligt går ut och lämnar ett sådant besked är det ett sätt att visa att en röst på sverigedemokraterna är en bortkastad röst, säger Gahrton.

Folkpartiets partisekreterare, Erik Ullenhag, ville under måndagen inte spekulera i vad som kommer att hända i riksdagskorridorena om sd kommer in i riksdagen. Hans enda besked var att alliansen siktar på att bli omvald. Strategin påminner om Göran Perssons, där han sa att socialdemokraterna siktade på att bilda en egen majoritetsregering, även om sannolikheten för det var låg.

– Det visar på att allianspartierna är beredd att låta sverigedemokraterna påverka på politiken. Inte på det sättet att sd kommer att utgöra en del av regeringsunderlaget, men att partiet mycket väl kan få inflytande på politiken, säger Gahrton om alliansens besked, till Nyheter24.

– Vi måste undvika den absurda situationen i Danmark där ett rasistiskt parti som Dansk folkeparti tillåts påverka regeringspolitiken. Vi har sett vilket utrymme de har fått för att kunna äta sig in i flera politikområden. Det får inte ske i Sverige, och då kan en samarbetslösning över blockgränserna bli nödvändig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!