Sd tänker kopiera Hägglunds taktik

Jimmie Åkesson ska sno åt sig begreppet "verklighetens folk".


Sverigedemokraterna planerar för att kapa kd-ledaren Göran Hägglunds agenda. Begreppet "verklighetens folk" ska tas över, som när moderaterna inför valet 2006 försökte ta över socialdemokraternas "alla ska med".

Inför sitt stora tal på sverigedemokraternas landsdagar i Ljungbyhed väntas sd-ledaren Jimmie Åkesson spinna vidare på Hägglunds angrepp mot kultureliten. Han tilltalas av begreppet "verklighetens folk".

– Jag kommer att tala en del om det här på landsdagarna i helgen. Det är väl någon duktig talskrivare som har hittat på det. Rent politiskt och strategiskt är det så klart ett bra begrepp, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Det som däremot är obegripligt för Åkesson är hur en representant för regeringen ser sig som en talesperson för folket.

– Det blir alltid lite märkligt när någon som i allra högsta grad tillhör etablissemanget försöker göra sig till tolk för det stora folkflertalet och så kallade vanliga människor, säger Åkesson till Expressen.

Av meningsmotståndare har Hägglund misstänkliggjorts för att vilja flörta med sverigedemokraternas väljarbas. Miljöpartiets förre språkrör Per Gahrton menar att det är ett sätt att "spekulera i populistiskt missnöje och främlingsfientlighet".

Kristdemokraternas förre Europaparlamentariker, Anders Wijkman, tillhör de interna kritikerna, men han vill inte uttala sig om sverigedemokraternas nya steg.

– Jag förstår det inte, jag känner inte alls igen mig. Hade vi inte bredden i debatten skulle samhället stagnera, säger Wijkman till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!