Lördag 16 Okt
Stockholm

Riskfritt att smuggla vapen

En lucka i lagen gör det lagligt för vapenhandlare att smuggla vapen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En lucka i lagen gör det lagligt för vapenhandlare att smuggla vapen. I det importtillstånd som polisen delar ut står bara hur många vapen handlaren får ta in, men inget om att de måste redovisas korrekt i tullen.

Tillståndsreglerna gör det dessutom möjligt för grovt kriminella att bedriva vapenhandel, skriver Sydsvenskan.

Under täckmantel av legal vapenimport förde en svensk vapenhandlare in hundratals skjutvapen utan att deklarera dem för Tullverket. Förra året avslöjades han, men någon förundersökning kunde inte inledas. Mannen hade tillstånd av polisen att importera ett visst antal vapen. Så trots att han bara deklarerade ett fåtal av dessa så begick han inget brott, eftersom tillstånd fanns för samtliga.

– Även om vi upptäcker de vapen han inte deklarerat så är det inte mycket vi kan göra, säger Jonas Karlsson, sakkunnig inom brottsbekämpning vid Tullverket, till tidningen.

Vapenhandlaren får behålla samtliga vapen mot löfte om att registrera dem i sin vapenbok. Om löftet inte hålls hamnar vapnen helt utanför myndigheternas kontrollsystem.

Att bli vapenhandlare är inte svårt, även grovt kriminella personer kan få tillstånd att importera vapen.

– Det finns nog tyvärr folk som fått tillstånd att bedriva vapenhandel som inte borde ha det. Det är en bekväm fasad för personer inom den organiserade brottsligheten eftersom de får möjlighet att hantera stora mängder vapen, säger Henrik Malmquist, chef för länskriminalen i Skåne.

Tullverket håller nu på att utforma ett förslag till lagändring som bland annat innebär att alla vapen måste förtullas och registreras korrekt.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela