Söndag 24 Okt
Stockholm

Amerikaner samlar på sig vapen

Det hamstras gevär, pistoler och ammunition i delar av USA. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det hamstras gevär, pistoler och ammunition i delar av USA. Många vapeninnehavare fruktar att Barack Obamas regering kommer att försöka införa striktare regler för innehav av vissa vapen.

Vapenbutiker och branschorganisationer har rapporterat ett uppsving i försäljningen av skjutvapen under valspurten och efteråt. Många anser att Obama och hans vicepresident Joe Biden vill ha strängare vapenkontroll.

– Dagen efter valet fick jag mycket fler samtal än vanligt från människor som var ute efter halvautomatiska vapen, säger David Greenberg, ägare till en vapenaffär i Bisbee, Arizona.

Affären, Second Amendment Family Gun Shop, har sålt slut på sina AR-15-gevär den senaste tiden. Second Amendment syftar på det andra tillägget i författningen, som är föremål för olika tolkningar. I somras slog emellertid Högsta domstolen fast att individer i USA har rätt att bära vapen, inte bara de som behöver dem i sin tjänsteutövning.

Förbudsrädsla

– Det tycks finnas en rädsla för att de kommer att förbjudas, och det är ganska troligt, säger Greenberg.

Även National Shooting Sports Foundation, en branschorganisation för skytte, jakt och skjutvapenindustrin, rapporterar tio procents uppgång i försäljningen i år, baserat på en beräkning utifrån omsättningsskatten som lagts på skjutvapen och ammunition. Talesmannen Tony Aeschliman säger att ökningen var dramatisk inför valet. Vapeninnehavarna är rädda för vad Obama kommer att göra när det gäller vapen.

– Han har en bakgrund som tydligt är emot oss, fortsätter Aeschliman.

Försäljningsökning

I sin valkampanj slog Obama fast sitt stöd för rätten att bära vapen, trots att både han och Biden stödjer ett permanent förbud mot anfallsvapen - halvautomatiska vapen av militärt snitt - och "förnuftiga metoder" för att hålla vapnen borta från barn och brottslingar. Det är åsikter som gör vapenentusiasterna oroliga.

– Det har alltid varit en liberal eller demokratisk agenda att begränsa innehav av vapen, säger Jim Pruett, ägaren till en vapenaffär i ett köpcentrum i Houston-området, vars försäljning mer än trefaldigades lördagen före valet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela