Fler unga röker på

Allt fler unga skåningar röker cannabis, menar myndigheterna i Skåne. Och hamnar därmed i klorna på de kriminella gängen.


LUND. Tonåringarna i den skånska universitetsstaden Lund röker på mer än någonsin. Efter sommaren har cannabisaffärerna varit en mycket lukrativ marknad för langarna. Och allt fler ungdomar har fastnat. Socialtjänst, polis och skolor delar alla bilden.

– Socialtjänsten har stött på personer så unga som elva år som röker cannabis, säger Karin Thornquist, chef för socialförvaltningens utredningsenhet Ungdom, till Sydsvenskan.

Grundskolor och gymnasier har förvandlats till en marknadsplats för det gröna guldet - marijuana.

– Tillgången är god. Tretton-fjortonåringar köper i Danmark och säljer det vidare här. Och de är ganska öppna med det inför vuxna, säger Karin Thornquist.

I förra veckan kallade man till krismöte med socialtjänsten, polisen, skolorna, stödorganisationen Hassela Skåne med flera. Alla upplever att fler ungdomar använder cannabis. Och att fler tonåringar själva säljer knarket.

Myndigheterna och Hassela stöder sig på en känsla – ännu finns ingen statistik.

Men till all narkotika som flödar in över sundet i privata smugglingsaktioner - där enskilda unga för in cannabis - kan man också räkna in allt hemodlat gräs.

Men tyvärr också den organiserade brottsligheten.

– Bakom den lilla, lilla affären på skolan finns syndikat som tjänar stora pengar. Olika gängkonstellationer har växt till sig – jag vill inte säga vilka, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund till Sydsvenskan.

– De som vi stöter på nämner gäng som Black Cobra och Lions Family. För oss är det nytt, säger Karin Thornquist.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

JO utreder Kinberg Batras kompisrekryteringar

Tonåring i rätten efter Skärholmenmord nekar

En 17-årig pojke som misstänks för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen framträdde under tisdagen inför häktningsdomare. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.

Polisen i Ljungby rapporterar om brand

"Larm om villabrand", skriver polisen på sin hemsida.

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.