Våldsutsatta dumpas i små kommuner

Kvinnojourerna vill nu fördela samarbetsansvaret kommuner emellan.


BLEKINGE. Kvinnojourer i Blekinge föreslår i ett brev till regeringen en lagändring som ger kommuner statlig ersättning när man tar emot kvinnor och barn som flyr från en annan kommun.

Man föreslår också att samarbetsansvaret kommuner emellan fördelas när det gäller våldsutsatta kvinnor och barn.

2007 trädde ett lagförtydligande i kraft gällande kommuners ansvar mot våldsutsatta kvinnor och barn. Sedan dess har man i Blekingen fått ett ökat antal förfrågningar och placeringar från socialförvaltningar, främst i storstadsregionerna.

Detta under förevändningen att det rör sig om tillfälliga placeringar. Men efter en tid kan de skyddsbehövandes hemkommuner åberopa vistelsebegreppet i socialtjänstlagen – och den nya kommunen får då ta över allt ansvar.

"Kvinnojouren ser allvarligt på detta. Vi äventyrar det goda samarbetet med vår lokala socialförvaltning, som tycker vi medverkar till att skaffa fler bidragsberoende personer till orten. Vår primära uppgift är att tillhandahålla en akut lösning, inte att fungera som 'socialt hotell'. Vi känner oss som gisslan i ett drama som egentligen ligger inom Socialtjänstlagens uppdrag", står det i brevet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!