Polisen sjabblade i Lindhmordet

Mordet på Anna Lindh missköttes av polis.


Mordet på Anna Lindh hösten 2003 blev lika misskött av polisen det första dygnet som mordet på förre statsministern Olof Palme.

Det hävdar förre polisintendenten vid polismyndigheten i Stockholm, Eric Rönnegård. I sin bok Kris i ledningen för svensk polis, som kommer ut på måndagen, avslöjar han allvarliga brister inom den svenska polisen och inte minst hur polisen skötte mordet på förre utrikesministern Anna Lindh.

– Ett tydligare exempel på bristande kompetens, ansvar och ledning än vid Lindhmordet är svårt att se, säger Eric Rönnegård till TT.

Hans kritik går starkt emot den allmänna uppfattningen att mordet utreddes proffsigt och skickligt. En bild som också förre chefen för länskriminalen i Stockholm, Leif Jennekvist, gett i sin bok om mordutredningen.

Eric Rönnegård påstår att mordet på Anna Lindh blev lika misskött de femton första timmarna som mordet på Olof Palme de första tolv timmarna. Han lägger ansvaret för bristerna på polischeferna. Den uteblivna granskningen av mordutredningen utsatte Anna Lindh för en extra kränkning, anser han.

Knivattacken mot Anna Lindh rubricerades först som grov misshandel och bedömdes som ett "överfall på vem som helst".

Polischeferna tänkte aldrig på att offret för attacken var landets utrikesminister. Inga förstärkningar kallades in och man utlöste aldrig planen för grövre våldsbrott. Det medförde också att inga poliser fick jobba över. Polischeferna åkte hem på kvällen och sov.

Polisöverintendenten Leif Jennekvist såg på tevenyheterna på kvällen en gråtande statsminister och insåg att Anna Lindh inte var lindrigt skadad. Han ringde då hem till länspolismästare Carin Götblad och frågade om de skulle dra på och utöka insatsen. Svaret blev att frågan kunde bero tills ett möte morgonen därpå, säger Eric Rönnegård.

Under natten kämpade Anna Lindh för sitt liv på sjukhuset och tidigt följande morgon avled hon. Eric Rönnegård anser att överfallet på henne omedelbart skulle ha betraktats som en särskild händelse vilket utlöst planen för grövre våldsbrott. En sådan plan består av ett batteri av åtgärder för att snabbt och effektivt komma i gång med arbetet.

– Det normala är att inte låsa sig för en bestämd uppfattning utan utgå från att det allvarligaste hänt, fortsätter Eric Rönnegård.

Han anser att landets polischefer saknar nödvändig kompetens för att kunna leda arbetet vid de allvarligaste händelser. Mordet på Anna Lindh var en sådan särskild händelse. Genom att sätta byråkrater på polisens chefsstolar och låta dem leda operativa insatser sker ständiga misstag när det "bränner till", menar Rönnegård.

I sin bok tar han även upp en rad andra uppmärksammade händelser de senaste åren där han anser att polisen inte skött sin uppgift bra.

– Jag har skrivit boken för att väcka debatt och försöka ändra på ett strukturproblem som är känt inom polisen men som också regering efter regering blundar för, säger Eric Rönnegård.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.