Helikopterrånarna hyllas på Facebook

Närmare 20 000 beundrar helikopterrånarna i Västberga och engageras i olika grupper.


Tusentals svenskar är fascinerade och hyllar det omtalade helikopterrånet i Västberga på Facebook. Närmare 20 000 personer på Facebook är med i tolv olika grupper som beskriver rånet som en "kul" och "imponerande" händelse.

– Det här är väldigt intressant, men svårt att peka exakt vad det beror på, men man kan säga att det är en indikator på vår tidsanda, säger Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, till Crimenews.se.

Grupperna växer också med snabb takt.

– Jag tror att det är en folklig reaktion. Det är inte en hyllning av brottet i sig utan handlar mer om känslan av att klyftorna ökar. Våldsbrott fördömer man alltid, men i det här fallet handlar det om pengar, säger Daniel Wiklund, en av skaparna till gruppen "Vi som tycker att helikopterrånet var så jävla ballt", till Crimenews.se.

Wiklund pekar på att det är bankerna som drabbas, och rånet innebär "en tagg i foten på de rika", och liknar rånarna vid Robin Hoodhjältar.

Samtidigt finns det en underhållningsfiktion i medierna som överlappar nyhetsrapporteringen. Det menar Ester Pollack som har forskat på hur brott skildras i medierna.

– Den första tolkningsramen som etablerades efter rånet var att det var en spektakulär, briljant kupp och den tonen blev grunden för den fortsatta berättelsen. I framställningen saknades också offer. Det är svårt att veta hur en eventuell publik reagerar när underhållning och nyheter blir svåra att skilja från varandra. Här ligger brottsberättelserna nära fiktionens berättarstil och människor tycker det är spännande, säger Pollack till Crimenews.se.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!