Svenska pedofiler straffas inte

Svenskar som förgripit sig på barn utomlands kan återvända hem utan straff. (TT)


Svenskar som förgripit sig sexuellt på barn utomlands har kunnat återvända hem utan att brottet lett till påföljd. Trots anmälningar till svensk polis har ingen åtalats för sexbrott mot barn utanför Norden de senaste fyra åren, visar en kartläggning som gjorts av Stockholms universitet. Det uppger Sveriges Radio Ekot.

Enligt Helena Carlén på Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn, tycks det finnas ett inbyggt motstånd på grund av tekniska svårigheter att ta itu med brott begångna utomlands.

Och jag tror att det finns en risk att det ligger ett mått av rasism här. Det är inte lika viktigt, säger hon.

Det är professor Christian Diesen som kartlagt svenskars sexualbrott utomlands. Mellan åren 2003 och 2007 fick svensk polis in 130 anmälningar om sexövergrepp på barn. Bara tre procent av dessa gick till åtal. Gemensamt för dem är att brottet skett i Norden och att offren var svenska barn.

Enligt rapporten lägger åklagarna slentrianmässigt ned ärenden med brott utomlands.

Vice chefsåklagare Marianne Ny tillbakavisar kritiken. Problemet är dåligt samarbete med polisen i andra länder, säger hon till Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.