FRA får spana på vartannat storbolag

Svenska storföretag flyttar verksamhet utomlands när FRA-lagen träder i kraft.


När den hett omdebatterade FRA-lagen träder i kraft den 1 december 2009 kommer Försvarets radioanstalt att kunna övervaka storbolagens mejlkorrespondens. Enligt Computer Sweden rör det sig om mer än hälften av de 30 största företagen på Stockholmsbörsen.

Teliasonera, med verksamhet i flera länder, har e-postservrar utomlands, och överväger i dagsläget inte att skydda sin information från FRA.

– Vi har inte vidtagit några åtgärder inför att FRA-lagen träder i kraft, och vi planerar heller inte att göra något särskilt. Däremot om det finns kundönskemål om att göra det kommer vi att ta ställning till det då, säger Ola Kallemur, presschef på Teliasonera, till Nyheter24.

Uppgifterna bekräftas också av Patrik Hiselius, jurist på Teliasonera.

– Nej, vi har inte påbörjat något operativt arbete innan lagen börjar gälla, säger han.

Enligt <a href=""http://computersweden.idg.se/2.2683/1.266440/fra-far-spana-pa-halften-av-storbolagen""target="_blank">Computer Sweden har 53 procent av de 30 största bolagen på börsen sina e-postservrar placerade i andra länder än Sverige. Varje dag strömmar stora mängder korrespondens, såväl intern som extern, mellan gränserna och kan därmed bli föremål för granskning av Försvarets radioanstalt.

I de flesta fall står servrarna i andra EU-länder, och många gånger står de i USA eller i Kanada. Electrolux har stora mängder trafik som strömmar mellan Sveriges gränser.

– Vi är inte på något sätt ambivalenta inför att lagen börjar gälla. Electrolux har mejlservrar utomlands, och våra två största datatjänster finns i Italien och USA, säger Anders Edholm, talesperson vid Electroluxkoncernen, till Nyheter24.

Det spelar ingen roll om mejlets sändare och mottagare sitter i samma byggnad i Sverige. I och med att korrespondensen skickas till utlandet kontrolleras den för att sedan återvända.

Den svenska IT- och telekomsektorn hade länge hoppats på att FRA-lagen till slut skulle stoppas. Svenska Momail, som har tagit fram en populär tjänst som gör det lättare att läsa e-post i mobilen, har redan börjat flytta verksamhet utanför Sverige på grund av lagen.

– Vi håller på med en spegellösning i Hong Kong, och har redan börjat att flytta servrar till Danmark. FRA-lagen krockar helt med våra långsiktiga mål. Det går inte att motivera för våra kunder i Kina och Asien varför de ska satsa på oss när svenska myndigheter ska övervaka deras korrespondens, säger Roger Grönberg, vd och grundare av Momail, till Nyheter24.

Han menar att FRA-lagen skadar svenskt entreprenörskap och tvingar framgångsrika IT-bolag med internationella ambitioner att flytta utomlands. Bengt-Åke Ljudén, försäljningschef på Invest in Sweden Agency, ISA, har också tidigare varnat för att FRA-lagen gör att många storföretag väljer att inte investera i Sverige.

– Sverige har länge varit ett föredöme på IT-området. Det var det fria internet som gjorde att vi fick flera stora företag som Icon Medialab och Framfab från 1997 och framåt. Konsekvensen av FRA-lagen och andra lagar som EU:s datalagringsdirektiv är att politikerna kniper av benen på entreprenörer och Sverige hamnar i bakvattnet, säger Grönberg.

Samtidigt utmålas inte den svenska FRA-lagen som det enda hotet. Ända sedan den 11 september 2001 har fler och fler länder titta på olika övervakningsalternativ. Grönberg märker att länder som Ungern och Rumänien, men även Pakistan och Indien börjar driva utvecklingen.

– Jag tror att många svenska företag efter FRA-lagen kommer att använda sig mer av PGP och krypterade nycklar för att skydda känslig information. Där inte användaren utan datorn krypterar meddelanden, och där sedan mottagarens dator tar bort krypteringen. Det här kommer medföra stora kostnader för bolagen, säger Grönberg till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.