Stockholmsprogram delar experterna

Högljudda prostester ska överskugga justitieministrarnas toppmöte i Sverige.


Integritetsaktivisterna gör sig redo inför nästa stora strid när stora demonstrationer planeras emot EU:s rättsliga samarbete Stockholmsprogrammet.

Femårsprogrammet ska ersätta Haagprogrammet från 2004 och omfattar allt från migration till reglering av internet. Men bland expertisen är Stockholmsprogrammet inte en lika tydlig vattendelare som Acta, Ipredlagen och FRA-lagen.

Bland annat föreslås EU-länderna få tillgång till uppgifter om medborgarnas resor, bankaffärer och internetanvändning.

– Även om jag inte har hunnit gå igenom alla delar av Stockholmsprogrammet är det tydligt att det finns flera positiva inslag. Polissamarbete mot organiserad brottslighet kan vara väldigt bra, men det beror på vad man menar med just begreppet, säger Pär Ström till Nyheter24.

– I ett meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet talar man om en "optimal mobilisering av alla tillgängliga verktyg". Vad det direkt innebär vet vi inte, och man kan mycket väl blanda in FRA:s signalspaning i detta. Det reser en del frågetecken, fortsätter han.

I avsnittet om skydd av personuppgifter och privatliv erkänner EU att det finns en brist på skydd av dessa och att det krävs ett nytt system för att "skydda enskilda i dessa avseenden". Bland annat diskuteras kampanjer för att informera människor om vilka rättigheter de har och hur de kan skydda sig på nätet.

– Det är intressant att EU ivrigt stiftar nya lagar som inskränker den personliga integriteten och innebär steg mot ett övervakningssamhälle samtidigt som man talar om att värna skydd av privatlivet. Man måste göra en skillnad på avlyssning och kontroll av medborgare och polissamarbete mot organiserad brottslighet. Det förra är förkastligt medan det senare är jättebra, säger Ström.

I veckan kommer EU:s justitieministrar att träffas under ledning av det svenska EU-ordförandeskapet för att förbereda Stockholmsprogrammet. På onsdag väntas det överskuggas av demonstrationer i Stockholm med den borgerliga och socialdemokratiska interna oppositionen, piratpartiet och andra nätverk för integritet. Bland annat stöttar vänsterpartiet protesterna.

– För det första ökar Stockholmsprogrammet övervakningen av privatpersoner och utbytet av information mellan olika myndigheter mellan de olika länderna. Det riskerar att urholka den personliga integriteten och är ett steg i en viss utsträckning mot en övervakningssamhälle, säger Kalle Larsson, vänsterpartiets flykting- och integrationspolitiske talesman, till Nyheter24.

– Det andra rör migrations- och flyktingpolitiken och där bekräftar tyvärr programmet den utveckling vi har sett under flera års tid där man har gjort det svårare att komma till Sverige och EU för att söka asyl trots att man behöver skydd emot förföljelse. Den svenska regeringen har tvärtemot tidigare traditioner slutit upp fullt kring den hårdare flyktingpolitiken som EU har drivit under de senaste åren. Det är vi synnerligen kritiska till, säger Larsson.

Han är övertygad om att Stockholmsprogrammet kommer att gynna de "främlingsfientliga och rasistiska partier" som gick framåt i valet till Europaparlamentet i juni.

–I och med att Sverige leder förhandlingarna tror jag tyvärr att regeringen kommer att vara överdrivet diplomatiska när Stockholmsprogrammet ska drivas igenom. Och det är problematiskt när vi egentligen behöver en stark röst för den personliga integriteten och mot övervakningsstaten, säger Kalle Larsson till Nyheter24.

Johan Linander, riksdagsledamot och centerpartiets rättspolitiske talesman, hoppas att Stockholmsprogrammet ska "bli ett lyft för rättssäkerheten".

– Stockholmsprogrammet kommer att behövas och kommer att vara en fortsättning på Haagprogrammet, som löper ut i år. Därför har Sverige under EU-ordförandeskapet ett stort ansvar för att det nya programmet kommer på plats. Det finns skäl att föra fram ett nytt perspektiv om rättssäkerhet och rättstrygghet medan Haagprogrammet har varit väldigt fokuserat på bekämpning av terrorism, säger han till Nyheter24.

Stockholmsprogrammet kommer att visa vilken inriktning EU ska ta de kommande fem åren. Linander ser flera fördelar i att det rättsliga samarbetet utvecklas med gemensamma krav på häktningstider.

– Om en svensk till exempel häktas i Tyskland är det väldigt viktigt att dokument och handlingar översätts till svenska så personen är insatt i vad som händer. Och detta tillsammans med bättre möjligheter att återvända till hemlandet under utredningstiden samt rätten till en försvarsadvokat som den åtalade kan kommunicera med är några av de saker som vi har försökt få fram i förhandlingarna, säger Linander.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!