"För tidigt att frige Östberg"

Åklagaren tror att Annika Östberg behöver lång tid för att anpassa sig till ett liv i frihet.


ÖREBRO. Den livstidsdömda fången Annika Östberg kommer under måndagen att ställas inför Örebro tingsrätt för att försöka få sitt livstidsstraff tidsbegränsat.

Men chefsåklagare Gunnar Brodin anser att det är alldeles för tidigt och att Östberg behöver lång tid för att anpassa sig till ett liv i frihet.

Brodin hävdar att Östberg "inte på något sätt konfronterats med ett drogfritt liv i frihet och de prövningar som följer av detta". Vid tiden för mordet var Östberg nämligen inne i ett svårt missbruk av både narkotika och alkohol.

Även Rättsmedicinalverket bedömer att risken för återfall i brott är medelhög och att Östberg behöver en lång utslussningsperiod.

Dock tror hennes advokat Johan Ödlund att denna risk är mycket liten.

– Hon har suttit tillräckligt. Det finns ingen konkret risk för återfall. Ett års utslussning är rimlig, säger Ödlund till .

Östberg dömdes i Kalifornien till livstids fängelse för två mord 1981. Ett av offren var en polis.

Hon är den levande svensk som suttit inspärrad längst tid och spenderade 28 år i amerikanskt fängelse utan en enda permission. Efter att myndigheterna i Kalifornien godkänt att överföra Östberg till svenskt fängelse har hon försökt att få livstidsstraffet tidsbegränsat.

Hon sitter för närvarande på Hinsebergsanstalten.

Fallet har skapat stor uppmärksamhet i Sverige:

<preform><object width="480" height="295"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/_B4yIckp8Ro&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/_B4yIckp8Ro&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="295"></embed></object></preform>

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.