"Östberg längtar efter tystnaden"

Leif Silbersky: Hon bör släppas fri av humanitära och juridiska skäl.


Annika Östberg landade i morse i Sverige efter nästan 30 år i amerikanska fängelser och har sedan dess förts över till Hinsebergsanstaltens riksmottagning. Enligt Lena Katarina Swanberg, som under många år känt Annika Östberg och skrivit boken Sorgfågel om Östbergs liv, längtar svenskan efter att få tystnad omkring sig.

– Hon såg alltid, alltid fram emot att det skulle bli tyst omkring henne. Fängelserna i USA är ju väldigt överbefolkade, så där är det aldrig lungt, säger Lena Katarina Swanberg till Nyheter24.

Återfallsrisk ska bedömas

Det normala nu är att en utredning görs för att bedöma sådant som återfallsrisk och hur eventuell behandling ska läggas upp. Sedan upprättar man en verkställighetsplan.

–Vi kommer att gå igenom handlingarna och därefter fatta nödvändiga beslut, säger generaldirektören för Kriminalvården Lars Nylén i ett pressmeddelande.

Nu ligger Östbergs fall inte längre hos regeringen, utan hos Kriminalvården. Hon kommer troligen att begära att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff i Örebro tingsrätt, som är första instans för alla sådana ärenden.

Enligt justitieminister Beatrice Ask (m) finns det inga krav från USA kopplade till överförandet av Östberg.

–Nej, konstaterar Ask bestämt.

Annika Östberg bör omgående begära nåd hos regeringen. Det anser advokat Leif Silbersky som är beredd att hjälpa henne om hon begär det. Han var ombud för henne för tio år sedan.

– Av humanitära och juridiska skäl bör Annika Östberg sättas på fri fot omgående, säger Silbersky.

Östberg är dömd för medhjälp till två mord som hennes pojkvän begick 1981. Ett av offren var polis. Före domen 1983 tillbringade hon två år i häkte. Hon har 1997, 2002, 2005 och 2008 ansökt om tidsbegränsat straff eller överflyttning till svenskt fängelse.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!