Tisdag 27 Sep
Stockholm

Sveriges störste kostymtecknare hyllades

Judiska museet i Stockholm ärar Max Goldstein med en särskild utställning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kostymtecknaren Max Goldstein, Mago, har genom åren gjort ett stort avtryck inom svenskt scen- och klädskapande. Mago, som avled 2008, jobbade med de allra största som Ingmar Bergman, Jarl Kulle, Marlene Dietrich, Karl Gerdhard och många andra. Därför hyllades han med en utställning på Judiska museet i Stockholm i helgen.

Flera kultur- och mediepersonligheter var på plats för att komma närmare Magos kulturgods. Författarparet Johan Hakelius och Susanna Popova, psykologen Per Naroskin, mediemogulen Albert Bonnier, och kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth var några som var där. Kulturministern höll dessutom ett inledande tal.

Även karriärprofessorn i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Micael Dahlén, som utsetts till näringslivets populäraste föredragshållare var också på Judiska museet för att vara med om världspremiären av dokumentärfilmaren Bengt Wanselius film om Mago.

– Jag har alltid varit intresserad av populärkultur och hur den interagerar med samhället och ekonomin. Och då faller det sig naturligt att titta närmare på Mago, som var väldigt stor och betydelsefull inom scen- och klädkonsten, säger Micael Dahlén till Nyheter24.

Dahlén är i kulturväg mest känd för sin bok Nextopia, som kom ut 2008, om "livet, lyckan, och pengarna i förväntningssamhället". När det gäller konstkonsumtion påminner han i stora delar om den erkände konstnären Ernst Billgren, som sagt att man inte på utställningar ska ge sig i kast med att tolka saker, utan snarare bara låta sig följa med.

– Jag kanske inte kan se att jag kan plocka upp något här till min forskning eller får ett nytt uppslag till en kommande bok. Men man vet aldrig när man kan dra nytta av olika konstupplevelser. Ibland kan man få idéer när man minst anar det som är geniala och som bottnar i tidigare erfarenheter, säger Dahlén till Nyheter24.

Mago inledde sitt första samarbete med Ingmar Bergman 1953 med att stå för kläderna till Gycklarnas afton. Han följde upp det med att ansvara för kläder och dekor till flera av Bergmans produktioner för film, teve och teater.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.