Söndag 14 Aug
Stockholm

Piratbåtar stormar Venedig

Piratpartiet har redan fått genomslag i Europa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Embassy of Piracy - den största ambassaden i hela världen. Idén och konceptet är egentligen ganska enkel: ett fritt och öppet internet, tillgängligt för alla. Med den inställningen samlades ett 60-tal pirater på Venedigbiennalen - en stor internationell utställning för samtida konst.

Med tre båtar tog sig piraterna in i biennalen och delade ut flygblad till människor i utställningslokalerna. Men när piraterna klev i land stötte de på italienska poliser. Tumult bröt ut. I slutet på en video (som du kan se längst ner i artikeln) ser du att stämningen hettade till.

Embassy of Piracy ställer inte ut egna konstverk

Embassy of Piracy har ingen utställning med konstverk. Utan de finns bland de små, snåriga gränderna i Venedig. Här erbjuder de ballonger till barnen, musik som vem som helst kan remixa och färdiga pirattryck som du kan trycka på din t-shirt.

Bland deltagarna fanns bland annat Christopher Kullenberg, doktorand i vetenskapsteori vid humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

Vad är internet och vad kan det vara?

–Det var väldigt lyckat. Människor från hela världen var där och lyssnade på spännande diskussioner kring vad internet är och kan vara. De hade ingen konstutställning utan det handlar mest om interventioner, säger Kullenberg till Nyheter24.

– På embassyofpiracy.org kan du till exempel skriva ut pyramider och sedan vika på vilket sätt du vill och placera ut någonstans. Sedan laddas bilder på pyramiderna upp på ett stort bildgalleri på sidan. Det främjar en deltagarkultur.

Finns det någon koppling till piratpartiet i Sverige?

–Nej, det finns inget direkt samband. Men det är klart att de verkar inom samma arena. Men det här var anordnat av Piratbyrån och The Pirate Bay.

Hur många svenskar var där?

–Mellan tio och 15 personer.

Det har producerats en video från händelsen. I slutet av den kan du se att ett tumult bryter ut. Poliser försöker stoppa piraterna. Vad var det som hände?

–Ja, jag vet. Själv var jag inte där då. Men det var inget dramatiskt. De steg helt enkelt i land på ställen som de inte fick göra det på, säger Christopher Kullenberg till Nyheter24.

Se videon här:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.