Tisdag 26 Okt
Stockholm

M-toppen Kent Persson: "Appelros skadar moderaterna"

Lokal invit till sverigedemokraterna ställer till med problem för Fredrik Reinfeldt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utspelet från den moderate riksdagsledamoten Staffan Appelros om ett tänkbart <a href=""http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/375175-moderater-kraver-flyktingstopp""target="_blank">samarbete med sverigedemokraterna i Malmö för att säkra ett maktskifte har väckt stor intern kritik. Partitoppen Kent Persson (m) är djupt kritisk och är övertygad om att utspelet är gjort i syfte att skada moderaterna. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att utspelet minskar Reinfeldts trovärdighet i frågan.

"Skadar partiet"

I en intervju med <a href=""http://sydsvenskan.se/malmo/article565061/M-politiker-oppnar-for-sd-samarbete.html""target="_blank">Sydsvenskan säger Staffan Appelros att Skånemoderaterna "är nog mer benägna att tala med sd än partiet på riksplan". Han har vidare sagt att partiet "har en skyldighet mot väljarna att inte hålla sig för fint att ta stöd från sd" om det finns förutsättningar att få makten över Malmö.

– Det här saknar grund i partiet och skadar. Partiets hållning i frågan är tydlig: vi kommer inte att samarbeta med sverigedemokraterna. Det är den linjen Fredrik Reinfeldt driver, och en policy som vi antog inför valet 2006. Den ligger fast, säger Kent Persson, förbundsordförande för moderaterna i Örebro län och oppositionsråd i Örebro läns landsting, till Nyheter24.

– Appelros <a href=""http://sydsvenskan.se/malmo/article561043/Kandidatdrama-pa-M-stamma.html""target="_blank">lämnade nomineringsstämman när han inte fick vara med på den moderata valsedeln till riksdagen. Han gjorde det i ren bitterhet, och jag ser det här som ett sätt att hämnas partiet.

I höst deklarerade Fredrik Reinfeldt att han kommer att avgå som statsminister om han efter nästa val aktivt måste få stöd av sd för att kunna sitta kvar. Partisekreteraren Per Schlingmann (m) har också krävt av lokala företrädare att de inte söker samverkan med sverigedemokraterna.

Persson tycker inte att det finns någon anledning för partiet att förtydliga partiets hållning till sd för moderaternas kommun- och landstingspolitiker.

– Nej, det tycker jag inte. Vår linje är jättetydlig och har varit det under en lång tid. Moderater som tvekar på den punkten bör fundera över sin politiska framtid. Om man inte kan hålla sig efter den hör man inte hemma i partiet, säger Persson.

Ifrågasätts på riksplanet

Under hela hösten har Reinfeldt vid upprepade tillfällen fått frågan om partiet tänker samarbeta med sverigedemokraterna och konsekvent återkommit till samma budskap: att partiet inte tänker göra sig beroende av sd. Men Stig-Björn Ljunggren, som har skrivit en avhandling om moderaternas historia och en bok om de nya moderaterna, tror att liknande utspel från moderater ställer till problem för Reinfeldt.

– Jag tycker att Reinfeldt har varit otydlig om hur partiet kommer att ställa sig till sverigedemokraterna. Därför kommer liknande situationer att uppstå och han kommer fortfarande att få frågan. Att han har dröjt med besked tills nu under hösten är ett bevis på det. Och om han verkligen menar det borde han kunna anstränga sig lite mer, säger Ljunggren till Nyheter24.

Han tror att det är maktsuget som gör att de lokala politikerna vacklar i sin hållning till sverigedemokraterna.

– Makten är det som hägrar, och då kan man behöva stöd av sverigedemokraterna. Det är inte konstigare än så, säger han.

Appelros har under söndagen sagt att han blivit felciterad av Sydsvenskan.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela