S rasar över Vattenfalls kärnkraftsplaner

Thomas Eneroth lovar att ställa om Vattenfalls inriktning efter maktskifte.


Vattenfalls planer på en kraftig utbyggnad av kärnkraften fram till år 2030 har fått socialdemokraterna att gå till skarpt angrepp mot regeringen. Skuggministern Thomas Eneroth (s) vill göra kärnkraften till en valfråga.

– Det är allvarligt. Här står vi i ett läge där vi behöver investera i förnybart i hela världen och då ägnar sig Vattenfall åt att investera i kol och i kärnkraft. Vi ska använda Vattenfall till att investera i förnybart och få nya gröna jobb, men Maud Olofsson verkar vara helt omedveten, eller så hemlighåller hon Vattenfalls planer, säger riksdagsledamoten Thomas Eneroth till SVT Rapport.

Enligt dokument från Vattenfall vill eljätten kunna producera nästan 70 procent mer kärnkraftsel än vad man gör i dag. Planen är att dagens nivå på 45 terawattimmar ska ökas till 75 terawattimmar år 2030. Först ska reaktorerna Ringhals 1 och 2 samt Forsmark 1 och 2 bytas ut.

– Det finns ju naturligtvis kärnkraftsmotståndare. Detta är vi väl medvetna om. Samtidigt kommer vi inte ifrån att kärnkraften inte har några utsläpp av växthusgaser. Det är samtidigt en väldigt effektiv energiform, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson till SVT Rapport.

Socialdemokraterna kommer vid ett maktskifte att använda Vattenfall till att ställa om till förnybar energiproduktion.

– Det ska inte vara en aktör som massinvesterar i vare sig kol eller kärnkraft. Det hör inte framtiden till. Det kan vara ett garanterat vallöfte, säger Eneroth till <a href=""http://svt.se/2.22620/1.1762648/skarp_kritik_mot_karnkraftsplaner""target="_blank">SVT Rapport.

<preform><object width="416" height="258"><param name="movie" value="http://svt.se/embededflash/1762578/play.swf"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><param name="allowfullscreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="sameDomain"></param><embed src="http://svt.se/embededflash/1762578/play.swf" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="sameDomain" width="416" height="258"></embed></object></preform>

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!