Onsdag 12 Maj
Stockholm

Regeringen oense om kärnkraftsköp

Folkpartiet och centerpartiet har olika syn på Vattenfalls investeringsprofil.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns interna slitningar i regeringen om Vattenfalls kärnkraftsköp på utländska marknader. Folkpartiet tycker att det är fullt rimligt att Vattenfall investerar i europeisk kärnkraft och i länder som nu bygger nytt, medan centern motsätter sig planerna.

Expansionen kan ske i länder som Litauen, Italien, Frankrike och Storbritannien.

– Nu har vi gjort en överenskommelse om att vi ska bygga tio nya reaktorer i Sverige. Jag föreställer mig att även centerpartiet tycker att Vattenfall ska vara med och att Vattenfall ska göra detta på ett effektiv och kostnadsbesparande sätt. Då är ju att delta i utländska projekt som ligger före Sverige i tiden ett mycket bra sätt att hålla nere kostnaderna och få upp effektiviteten och göra hela omställningen enklare i Sverige, säger Carl B Hamilton, folkpartiets energipolitiske talesman, till Sveriges Radio Ekot.

Centerpartiet, som basar över näringsdepartementet, har en helt annan uppfattning och tycker att Vattenfall ska dra sig ifrån att investera i kärnkraft på kontinenten.

– Givetvis måste man ha ett kunnande om man ska investera i något så komplicerat som ny kärnkraftsproduktion, men jag ser inte det som en nödvändighet att man ska vara med i diverse projekt ute i Europa. Jag värnar i stället om att Vattenfall är ett bolag som har en god lönsamhet. Jag ser det som en stor risk att vara med i nya kärnkraftsprojekt i Europa. Jag tror att Vattenfall kommer fram till den slutsatsen också. Det är mycket större lönsamhet i att investera i förnybar elproduktion, exempelvis vindkraft i Sverige, säger Claes Västerteg, centerpartiets miljöpolitiske talesman, till Sveriges Radio Ekot.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela