Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt vill exportera el till öst

Nyheter | 05/06/2009 16:18

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill bygga ut kärnkraften. För export.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill bygga ut kärnkraften och exportera överskottet.

Syftet är både att skapa jobb och förbättra miljön.

Alliansens beslut om att byta ut kärnkraftverken och att satsa på förnyelsebar elproduktion, som vindkraft, leder enligt Reinfeldt till en överkapacitet av svensk el. Där ser han en möjlighet till en ny exportindustri som både skulle skapa jobb och intäkter.

Samtidigt skulle användningen av fossila bränslen i länder som Lettland, Litauen och Polen kunna tryckas tillbaka för att förbättra miljön.

På fredagen besökte statsministern kärnkraftverket Ringhals utanför Varberg och presenterade en moderat rapport om hur partiet tänker sig europeisk energipolitik.

Frågan om att exportera överskottsel till andra EU-länder kan bli aktuell redan till årsskiftet då kärnkraftverket Ignalina i Litauen stängs.

Reinfeldts utspel mötte skarp kritik från socialdemokraterna.

– Det leder till höjda elpriser och hotar svenska industrijobb. Var det för att kunna exportera stora överskott av kärnkraftsel som regeringen offrade en blocköverskridande energiöverenskommelse? frågar socialdemokraternas näringspolitiske talesperson Tomas Eneroth.

Skrivet av: