Läkare får inte skriva ut medicin

Läkaren skrev ut narkotikaklassad medicin utan hejd. Nu stoppas han.


Redan 1999 uppmanades läkaren att vara försiktig vid utskrivning av beroendeframkallande medicin. Men det blev inte bättre.

Nu förlorar han sin rätt att skriva ut recept på narkotikaklassade preparat.

Den privatpraktiserande läkaren i Göteborg har fått flera tillsägelser av Socialstyrelsen genom åren. Alla handlar om hur han skrivit ut narkotikaklassade preparat slentrianmässigt i för stora doser, under för lång tid och även till för unga patienter.

När Socialstyrelsen nu har granskat journalerna för tio av mannens patienter under ett års tid visar dem att han har fortsatt som tidigare. Socialstyrelsen har därför anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Läkaren kritiseras också för bristande journalföring och för att inte ha beskrivit anledningen till varför patienterna ska ha behövt medicinen. Att bara ange "ryggont" eller "oro" duger inte, enligt HSAN. Läkaren har inte heller följt upp hur det gått för patienten eller övervägt någon annan form av behandling. HSAN beskriver läkarens agerande som "synnerligen omdömeslöst" och förutom att han förlorar rätten till att skriva ut narkotikaklassade läkemedel får han också en varning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!