Sköterskor missbrukar droger på sjukhus

Patienter drabbas när sjuksköterskor stjäl och missbrukar tunga läkemedel på jobbet.


Sjuksköterskor på Sveriges största sjukhus kan missbruka tunga läkemedel i flera år utan att myndigheterna griper in. I flera fall har till och med legitimationen dragits in på sjuksköterskans egen begäran.

– Jag tror inte att man kan gardera sig hundraprocentigt, säger Göran Stiernstedt, enhetschef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, SKL, till Expressen.

Under de senaste två och ett halvt åren har hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, dragit in 44 legitimationer. I elva fall har det skett på sköterskans egen begäran. I princip samtliga fall bottnar i omfattande missbruk av narkotikaklassade läkemedel.

Ibland har det handlat om att sjuksköterskor kommit påverkade till jobbet, ibland har de ertappats med att stjäla läkemedel på arbetsplatsen. Beteendet har drabbat patienter som har fått fel medicin eller blivit helt utan läkemedel.

– Ser man till patientsäkerheten totalt sett och de misstag som begås är detta ett litet problem. Vårdrelaterade infektioner och andra misstag är exempelvis mycket vanligare, säger Stiernstedt till Expressen.

Hans lösning på problemet är regelbunden utbildning av chefer. Mörkertalet bedöms vara stort då det kan ta månader eller år innan missbruk avslöjas.

– Inom vårdyrkena är det givetvis en stor skam att ertappas med ett beroende så man blir väldigt duktig på att dölja det, säger Britt Vikander, chef för enheten mot läkemedelsberoende på beroendecentrum Stockholm, till Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.