Volvo säger upp 2721

Så många som 2 721 anställda sägs upp från Volvo Personvagnar i Sverige.


Det tunga budet kom efter Volvos förhandlingarna med facken på måndagen avslutats. Det är 2 367 kollektivanställda och 354 tjänstemän som måste lämna Volvo PV. Tidigare i dag fick 1 300 människor lämna sina jobb på SSAB.

– Det är självklart en mycket tråkig dag på Volvo Personvagnar, men jag känner mig nöjd med att vårt besparingsprogram har gett ett positivt resultat och att vi därför har kunnat begränsa antalet uppsägningar, säger Volvos vd Stephen Odell i ett pressmeddelande.

Det är Torslandaverken i Göteborg drabbas hårdast då 1 800 kollektivanställda och 210 tjänstemän varslas. Av varslade 2 250 metallarbetare på IF Metall, klarar 900 sina jobb, uppger LO-Tidningen.

Volvos storvarsel är ännu ett hårt slag mot Sverige. I juni och oktober månad varslades totalt 3 900 anställda på Volvo PV i Sverige. Förutom uppsägningarna sägs 1 215 konsultkontrakt upp, samt 680 anställda i utlandet, enligt SVT.

Fakta

  • Varsel: Arbetsgivaren förvarnar om en större mängd.
  • Uppsägning: Den anställde sägs upp på grund av arbetsbrist eller personliga skäl.
  • Avsked: Arbetsgivaren säger upp den anställde med omedelbar verkan på grund av att den anställde gjort sig skyldig till stöld på arbetsplatsen, misshandel av kollegor, förskingring, lång olovlig frånvaro eller liknande. Skälen kan dock variera.

Se kommentarer efter oktobervarslen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.