28 miljarder i stöd

Bilindustrin får 28 miljarder i stöd i regeringens stödpaket.


Regeringen presenterade i dag några grundläggande punkter som ska rädda bilindustrin.

- Jobben ska stanna i Sverige. "Det handlar om att säkra jobb och produktion i Sverige", säger Anders Borg.

- Staten ska inte gå in som ägare, men vara aktiv och ta ansvar för skattebetalarnas pengar. "Staten ska vara aktiv men inte äga. Det handlar om ansvar för skattebetalarnas pengar", säger Maud Olofsson.

- Långsiktigt perspektiv - även i framtiden ska det finnas en svensk bilindustri. "Vad vi gör är att skapa förutsättningar för fordonsindustrin i Sverige. Vi lägger en stabil finansiell grund för de här bolagen", säger Anders Borg.

28 miljarder pumpas in i bilindustrin med regeringens stödpaket.

–De ska ställas mot fullgoda säkerheter, säger Maud Olofsson under dagens presskonferens.

Andra röster om stödpaketet

– Glädjande, ett fantastiskt paket. Regeringen har lyssnat på vad vi sagt. Det här innebär en stor lättnad för främst underleverantörerna, säger Bertil Moldén, vd Bil Sweden, till Svenska Dagbladet.

– Det jag saknar är någon form av korta lån till underleverantörer eftersom bankernas kreditgivning inte fungerar just nu, säger Sven Åke Berglie, vd Fordonskomponentgruppen, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.