CAN: Drickandet ökar inte längre

Alkoholdrickandet ökar inte längre i Sverige, men ligger kvar på hög nivå. (TT)


Alkoholdrickandet ökar inte längre i Sverige, men ligger kvar på en hög nivå, rapporterar CAN.

Konsumtionen av alkohol per person över 15 år toppade 2004 med 10,4 liter alkohol om året, och har sedan dess långsamt minskat, enligt rapporten Drogutvecklingen i Sverige 2008.

Senaste uppskattningen av hur mycket alkohol svenskarna konsumerar kommer från 2007, och uppgår till 9,8 liter. Under 1980- och 90-talen pendlade konsumtionen runt åtta liter per person.

Utvecklingen har fört med sig att fler personer vårdas i slutenvård med alkoholrelaterade diagnoser, skriver Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) i ett pressmeddelande.

Men de alkoholrelaterade dödsfallen visar inga tecken på ökning totalt sett. En viss ökning syns dock för sådana dödsfall bland äldre över 60 år, medan en minskning syns i de yngre grupperna.

I rapporten presenterar CAN en lång rad siffror över alkohol- och narkotikasituationen i landet. Bland annat framgår att antalet narkotikabeslag och personer som straffas för narkotikabrott fortsätter att öka, samtidigt som priset på narkotika på gatan fortsatt är lågt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!