Stockholm

Vårdchef vill slippa syna självmord

Kriminalvårdens chef Lars Nylén vill att en ny myndighet utreder självmord i häkten och på anstalter.


Läs mer

Kriminalvårdens chef Lars Nylén vill att en ny, fristående myndighet tar över utredningarna av självmorden bland fångar i häkten och på anstalter.

Kriminalvården klarar inte av att själv utreda självmorden, egenkontrollen av fel och brister räcker inte till, skriver Nylén i ett debattinlägg. Han föreslår i Dagens Nyheter en kriminalinspektion för att utreda självmorden.

Nylén anser att kriminalvården har svårigheter att skapa tillit när den ska utreda sina egna tillkortakommanden. Han menar att det problemet förmodligen drabbar alla myndigheter.

"Enmyndighetsstrukturen innebär effektivitet och snabbare beslutsformer. Det är bra. När det däremot kommer till kontroll och tillsyn av daglig verksamhet och utredning av incidenter finns en risk och en svårighet att skapa tillit för att involverade från en och samma myndighet inte tar otillbörlig hänsyn".

Samtidigt anser Nylén att egenkontrollverksamheten måste fortsätta, att myndigheterna behöver "söka efter och rätta till fel och brister och göra vad vi kan för att hålla rent i våra egna hus".

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.