EU slår mot färgglatt godis

EU skärper varningen för godis med färgämnen som kan göra barn hyperaktiva.


EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, skärper rekommendationerna kring sex färgämnen som används i godis och läsk, skriver DN.

Det acceptabla intaget per dag sänks för tre av färgämnena - kinolingult (E 104) paraorange (E 110) och nykockin (E 124).

–?Vi inväntar nu hur EU-kommissionen kommer att hantera riskbedömningarna. Vår erfarenhet är att de agerar snabbt på den här typen av frågor, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket, till DN.

Och det är framör allt barnen som lever farligt när de utsätts för färggranna frestelser. För två år sedan visade en forskningsstudie att barn kan bli hyperaktiva av färgämnena.

”Bara vissa barn som konsumerar stora mängder mat och dryck som innehåller azorubin/karmosin och allurarött riskerar att överstiga det acceptabla dagliga intaget av dessa färger”, skriver Efsa i ett pressmeddelande.

Färgämnena finns också i glass, konditorivaror, desserter, sylt, frukt- och grönsaksrätter, smaksättningspreparat och kosttillskott.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!