Man dömd för FBI-tips om svärsonen

En 53-årig man i Lund gjorde sig skyldig till grovt förtal när han angav sin före detta svärson för FBI som misstänkt terrorist.


Tingsrätten dömde angivaren till tre månaders fängelse, men hovrätten lindrar straffet till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst, skriver Sydsvenskans nätupplaga.

Svärsonen skulle resa till USA på konferens, men greps av polis vid ankomsten till flygplatsen i Florida. Han hölls inspärrad ett dygn innan han sattes på ett plan tillbaka till Sverige.

Det visade sig sedan att 53-åringen tipsat FBI om att svärsonen kunde vara anhängare till al-Qaida. Tipset var en hämnd eftersom 53-åringen var arg på svärsonen.

Hovrätten anser visserligen att brottets straffvärde motsvarar fängelse i tre månader. Men den vill iaktta stor återhållsamhet i bedömningen, eftersom det inte finns någon praxis från Högsta domstolen.

Hovrätten tar också hänsyn till att 53-åringen lever under ordnade förhållanden och att det inte finns anledning att tro att han begår nya brott, skriver tidningen, rapporterar TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.