Obama vill fånga bin Laden

Den tillträdande presidenten planerar att intensifiera jakten.


Enligt Barack Obamas säkerhetsrådgivare vill den tillträdande presidenten intensifiera jakten på al Qaidas ledare Osama bin Laden.

Obama uppges tro att den nuvarande administrationen under George W Bush försökt tona ner vikten vid att fånga världens mest eftersökta terrorist.

– Vi kommer döda bin Laden. Vi kommer krossa al Qaida. Det måste vara vår största säkerhetsprioritering, sade Obama under en debatt inför presidentvalet.

Men att hitta bin Laden lär inte bli lätt.

I maj släppte al Qaida ett ljudband med bin Laden, men inte sedan USA styrkor 2001 närapå fångade honom i Tora Bora, Afghanistan, har de funnits några säkra uppgifter om var al Qaida ledaren befinner sig.

– Jag har talat med ett dussin CIA-agenter som varit på jakt efter honom. Hälften av dem säger att de tror att han är död och den andra hälften att han lever, men nyckelordet är 'tror.' Ingen vet säkert, säger Robert Baer, tidigare vid CIA.

Underrättelsekällor tror att bin Laden gömmer sig i nordvästra Pakistan, ett ödsligt bergsområde som bebos av rivaliserande stammar.

– Vad man skulle behöva är en arme av individuella informanter, förhoppningsvis koncentrerade kring det område där man tror att bin Laden befinner sig, säger Robert Greiner, tidigare CIA-chef i Pakistan.

– Men man skulle som sagt behöva en hel hög av dem. En individ som har tillgång till familjerna och klanerna i en dal kommer sannolikt bli dödad om han dyker upp i dalen intill och börjar ställa frågor, fortsätter Greiner.

Den amerikanska regeringen erbjuder för närvarande 25 miljoner dollar i belöning för information som leder till bin Ladens gripande, men agenter som arbetat i området uppger att folket där skulle uppleva det som ohederligt att ta emot pengar.

USA har varit relativt framgångsrika i sitt uppsåt att döda andra al Qaida-ledare i Pakistan med hjälp av obemannade dron flygplan, bestyckade med missiler. Men de attackerna har även dödat oskyldiga civila vilket komplicerat relationerna mellan de bägge länderna.

Hur Barack Obama planerar att gå tillväga för att nå framgång i sökandet efter bin Laden är inte känt men enligt de CIA-agenter som tidigare arbetat i området står han inför en rejäl uppgift som ingen tidigare lyckats med. Eller jo, bara en.

–Det går inte att tämja folket i nordvästra Pakistan. Den enda armé som varit framgångsrik i området var Djingis Khan och hans mongoler. De högg huvet av folk och dödade alla i byarna, men då vi har regler kring krigsföring kan vi inte göra som de gjorde, säger Dalton Fury, tidigare befälhavare för operationer i Tora Bora området.

Fury har istället en annan idé.

–Jag tror det är viktigt att förstå att bin Laden har haft sin chans till martyrskap. Han var i Tora Bora. Han rymde iväg. Enligt min uppfattning borde vi sprida det, säger Fury.

Genom att smäda al Qaida-ledaren menar Fury att man kan tvinga honom att visa att han fortfarande är relevant och i processen avslöja sig.

Hur det kommer gå återstår att se.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?