1 av 4
- Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
2 av 4
- Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
3 av 4
- Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
4 av 4
- Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Norrlänningar dricker minst i hela landet

Katrin Zytomierska: "I Norrland har man väl inga bekymmer."


Norrlänningar dricker minst i hela landet. Det framgår av siffror som tagits fram av Monitorprojektet på Stockholms universitet, som i dag presenterar sin första statistikrapport.

Bakom projektet står Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning.

Norrlänningarna drack minst med 8,1 liter per person under förra året.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, som bott i Norrland under många år och bland annat varit kommunalråd i Kalix, tror att det beror på långa avstånd från billig alkohol.

– Man har längre till Danmark och Tyskland dit andra åker ner för att handla billig alkohol. Det blir inte så mycket billigare att åka till Finland och handla. Dessutom har det blivit vanligt att dricka på vardagar i storstäderna, säger Eriksson till Nyheter24.

Västra Götaland och Stockholm var värst med 10,2 liter. Dessutom var konsumtionen av hembränd sprit också högst i Västra Götaland.

Katrin Zytomierska, kändisprofil och bloggerska, är inte förvånad över stockholmarnas höga alkoholkonsumtion.

– Man stressar så otroligt mycket här och att det finns större utbud på nattklubbar är bara en liten orsak till varför stockholmarna dricker som de gör.

– Det är ju så härligt att ta ett glas rödvin eller en whisky för att varva ner och koppla av, men det blir lätt två eller tre glas och sedan är man fast i det mönstret. I Norrland har man väl inga bekymmer, säger Zytomierska till Nyheter24.

 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!