Nyamko Sabuni fördömer minaretförbud

Sveriges integrationsminister gillar inte Schweiz nya förbud mot muslimska bönetorn. Nyamko Sabuni (fp) tycker att folkomröstningsbeslutet stinker av fördomar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

– Min första reaktion var att det här är en olämplig fråga att folkomrösta om. Att resultatet blev som det blev var kanske väntat med tanke på den fördomsfulla bild av muslimer som spridits i kampanjen kring frågan. Det är beklagligt att man med hjälp av skrämselpropaganda får människor att fatta den här typen av beslut, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) till Dagens Nyheter.

Och Nyamko Sabuni menar att vi måste acceptera att muslimerna och islam är en del av våra samhällen numera.

– Det är obegripligt att vi fortfarande inte inser och accepterar att muslimer är en del av Europa, en del av det europeiska folket. Det här innebär bara att fler konflikter skapas i Europa.

Integrationsministern menar att något liknande inte kan komma på fråga i Sverige eftersom politikerna verkar som ett filter mot folkliga utlopp av främlingsrädsla. Dessutom finns här en utbredd tolerans, tror Nyamko Sabuni.

– Propagandan mot muslimer har nått Sverige, men jag menar ändå att vi inte befinner oss på samma nivå som en del av de europeiska länderna. I Sverige finns det en spridd bild av alla människors lika värde, säger hon till DN.