- Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Kriminalvården försvarar örngott över intagens huvud

Satt isolerad i två veckor – med midjefängsel och vuxenblöja.


Kriminalvården tycker inte att Hällbyanstalten begått något fel när man placerat ett örngott över huvudet på en intagen.

Mannen satt isolerad på anstalten i två veckor i januari i år i väntan på utvisning till Libyen. Han kastade bland annat avföring på personalen.

Vid ett tillfälle gick han till attack med en gaffel.

Situationen blev så pass allvarlig att man tvingades använda skyddsutrustning när man till exempel skulle ställa in mat i mannens cell.

Till sist beslutade man att belägga mannen med midjefängsel och vuxenblöja. Vid i princip varje kontakt med mannen förekom hot och våld. Han spottade och urinerade också på personalen, samt onanerade öppet när kvinnlig personal befann sig i hans cell.

När mannen skulle förflyttas till Libyens ambassad placerade man därför ett örngott över hans huvud, eftersom man saknade tillgång till en spotthuva som normalt används inom Kriminalvården.

"Enligt Kriminalvårdens mening har de vålds- och tvångsåtgärder som använts inte varit av mer ingripande natur än vad ordningen och säkerheten krävt. Personalen har tvingats använda visst våld för att värja sig mot upprepade brottsliga handlingar" står det bland annat i Kriminalvårdens yttrande till JO, som utrett ärendet.

Dock anser man att anstalten borde ha vidtagit ytterligare sjukvårdskontakter när mannen belades med midjefängsel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.