Tisdag 7 Dec
Stockholm

Terrorpropaganda förbjuds i Sverige

En ny lag ska förbjuda uppmaningar till terrorism. Mp och v kritiska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. En ny lag ska förebygga terrorism. Den nya lagen - som bygger på en EU-konvention - kriminaliserar uppmaningar till terror, rekrytering och utbildning i syfte att begå terrorbrott.

–Lagen innebär en teknisk reglering och innehåller inga revolutionerande nyheter, säger Per Lennerbrant, ämnesråd vid justitiedepartementet, till Svenska Dagbladet.

Lagen kan snarare ses som ett förtydligande. Och förbjuder till exempel uttryckligen att uppvigla till terrorism utomlands.

Det var förra året som EU antog ett paket som ska motverka terrorism. EU-ländernas lagstifning ska närma sig varandras är tanken. Och inom hela EU ska det nu vara förbjudet att offentligt uppmana till terrorism. Eller rekrytera och utbilda terrorister.

Allianspartierna och socialdemokraterna är för den nya lagen. Men vänsterpartiet och miljöpartiet menar att den kan stå i strid med den svenska grundlagens krav på yttrande- och organisationsfrihet.

Den riskerar att kriminalisera åsikter, menar de båda partierna.

2005 kunde två män dömas i Sverige efter att ha gett finansiellt stöd till terrororganisationerna Ansar-al-Islam och Ansar-al-Sunna i Irak sedan FN-konventionen om terroristbrott blivit en del av svensk lagstiftning, skriver SvD.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela