Måndag 27 Jun
Stockholm

Värmemätning kan spara kärnreaktor

Med bättre koll på varmvattnet kan mycket energi och pengar sparas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med bättre koll på varmvattnet kan mängder av energi motsvarande en kärnreaktor och pengar sparas. En statlig utredning föreslår individuella vattenmätare i lägenheter.

– Här finns stora besparingar att göra. Varmvatten står för 25-30 procent av förbrukningen av energi i hyreshus. Det går att spara upp till en tredjedel av den energin och lönsamheten är mycket god, säger Thomas Sandberg, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan och medarbetare i utredningen, till GP.

Bara en dryg procent av landets 2,4 miljoner lägenheter har individuell vattenmätare. Men det kan det bli ändring på. Energieffektivitetsutredningen lämnar sina förslag till näringsminister Maud Olofsson på tisdag. Bland annat förordas individuell mätning och debitering av vatten och värme i alla nybyggda lägenheter och vid större ombyggnader även i befintliga, skriver Göteborgs-Posten.

Värme och varmvatten i flerbostadshus står för cirka sju procent av den totala energianvändningen i landet, visar utredningen.

Hur fort det skulle gå att installera mätare i befintliga lägenheter är svårt att säga, beroende på hur tekniken utvecklas.

Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet, är positiv till individuell mätning i alla nybyggda lägenheter. Privatvärdarnas förbund Fastighetsägarna intar en mer skeptisk hållning.

Energiförbrukningen i lägenheter mäts redan i en rad europeiska länder. Tyskland har sedan 1981 en lag om individuell mätning och debitering av vatten.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.