Stieg Larssons sambo tackar nej till 20 miljoner

Den infekterade striden om arvet efter succéförfattaren Stieg Larsson blåser vidare. Nu tackar hans sambo, Eva Gabrielsson, nej till de 20 miljoner hon erbjudits av Larssons far och bror.


Det blir ingen Milleniumfred. Författaren Stieg Larsson som skapat tidernas mest framgångsrika svenska trilogi lämnade efter sig en infekterad arvsstrid.

Larsson dog innan han hann uppleva succén - och pengarna.

Hade Stieg Larsson själv fått som han ville hade pengarna gått till APK - Arbetarpartiet Kommunisterna. Det var det enda testamente som fanns. Men det var - på grund av formalia - inte giltigt.

Stieg Larssons sambo, Eva Gabrielsson, och stiftelsen Expo, som driver den antirasistiska tidningen Expo - som var Stieg Larssons livsverk - fick ingenting.

Pengarna gick i stället till Stieg Larssons far och bror - som han inte hade haft kontakt med på decennier.

Far och bror ville så få ett slut på att utmålas som "bad guys" i arvstvisten. Och erbjöd Eva Gabrielsson 20 miljoner via en intervju i Svenska Dagbladet.

Nu har Gabrielsson, enligt uppgifter till nyhetsbyrån TT, tackat nej.

– Hon fick ett erbjudande och tackade nej. Jag lägger inga värderingar i det, säger Stiegs bror, Joakim Larsson, till TT.

Hittills har Stieg Larssons Millenniumtrilogi sålt i 20 miljoner exemplar bara i Europa och dragit in 130 miljoner kronor, enligt SvD.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.