Vännen om Stieg Larsson

"Jag hade kunnat berätta med ganska stor precision vilka personer som är sammanbundna i de olika huvudkaraktärerna i boken."


Det är i en intervju på bloggen Barstol som succéförfattaren Stieg Larsson beskrivs ingående av tidigare kollegan från antirasistiska tidningen Expo, Richard Slätt. Och Slätt är säker på var Stieg hade velat att hans miljonarv skulle hamna. Hos livskamraten och partnern Eva Gabrielsson.

Slätt, som i dag arbetar för Strix Television, berättar om en orädd Stieg Larsson som inte tvekade att sätta sig och rulla cigarretter i lugn och ro även om omgivningen var farlig.

– Mitt bland 800 nazister som samlades för någon demonstration på Mariatorget.

Modet att stå upp mot nazister är något som Richard Slätt tagit med sig från Stieg.

– Han sa att man aldrig ska backa och jag tog honom väldigt på orden när vi var ute och bevakade nazistdemonstrationer, berättar Slätt.

Apropå karaktärerna i Milleniumserien säger sig Slätt veta vem som är baserad på vem i böckerna:

– Jag hade kunnat berätta med ganska stor precision vilka personer som är sammanbundna i de olika huvudkaraktärerna i boken.

Richard avslöjar också att en av Larssons mest älskade karaktärer delvis kan bygga på den populära teveseriekaraktären Buffy - The Vampire Slayer:

– Det finns nog en del Buffy i Lisbeth Salander.

Vad gäller det omtvistade arvet efter Stieg Larsson, där bror och far ställts mot Eva Gabrielsson är Richard tvärsäker. Stieg hade velat att Eva skulle få ärva.

– Ja. Kort och gott. Punkt, säger Richard till Barstol.

Stieg Larsson avled i hjärtinfarkt den 9 november 2004, 50 år gammal.

Böckerna i Milleniumserien:

Män som hatar kvinnor, 2005.

Flickan som lekte med elden, 2006.

Luftslottet som sprängdes, 2007.

Stieg Larsson skrev också:

Extremhögern (tillsammans med Anna-Lena Lodenius)

Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen (tillsammans med Mikael Ekman)

Sverigedemokraterna från insidan. (medförfattare)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

2 timmar sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.