1 av 3
- Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
2 av 3
- Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
3 av 3

Vellingekonflikten positiv för flyktingbarns mottagande

Konflikten kring de ensamkommande flyktingbarnen i Vellinge har ökat medvetandegraden och lett till en mer positiv inställning från andra kommuner.


BEDDINGESTRAND. I mitten på november rasade konflikten i Vellinge när kommunledningen, med moderaten Lars-Ingvar Ljungman i spetsen, försökte stoppa ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

"Vi kommer därför att undersöka vilka möjligheter vi har för att stoppa denna cirkus - så här får det inte gå till!" skrev Ljungman då i ett pressmeddelande.

En månad senare har Vellinge alltså ändrat sig och accepterat transitboendet. Och konflikten har till och med haft positiva effekter på inställningen till transitboenden.

När Attendo i dag öppnade ett boende på Rosengården i Beddingestrand utanför Trelleborg höjdes inga flyktingskeptiska röster.

– Det har varit väldigt lugnt, efter Velllinge har de flesta kommuner varit väldigt positiva, säger Claes Kugelberg, kommunikationsdirektör på Attendo, till Nyheter24.

Han vill inte säkert säga att konflikten i sig lett till något positivt men konstaterar att debatten nyanserats på senare tid.

– Uppmärksamheten i Vellinge har gjort att medvetandegraden och kunskapen ökat. Ju mer man vet desto lättare att förstå, säger Claes Kugelberg.

På tisdagen håller Attendo ett informationsmöte om det nya transitboendet i Beddingestrand. Boendet kommer att ha plats för 24 ensamkommande flyktingbarn och på onsdagen väntas besked om hur många som anländer i ett första steg.

Några protester har alltså inte hörts av. Vare sig från lokala politiker eller kommuninvånare, vare sig i Beddingestrand eller i andra kommuner. Claes Kugelberg tror att debatten och genomlysningen av frågan ligger bakom den mindre kritiska attityden.

– Oavsett om man bor i Svalöv, Svedala eller Stockholm har man fått en helt annan insikt vad det handlar om, säger han till Nyheter24.

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!