1 av 3
2 av 3
3 av 3

Moderater vill att fler Skånekommuner tar emot flyktingbarn

Men ännu är inga avtal på plats.


I dagsläget är det endast sex av 33 kommuner i Skåne som har tecknat avtal med migrationsverket. Trots att kommunerna får ersättning från migrationsverket för att ta emot flyktingbarn och ungdomar som kommer ensamma till Sverige tycks det inte vara populärt.

Men Skånemoderaterna har uttryckligen gett kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman (m), uppdraget att arbeta för att fler tecknar avtal med migrationsverket.

Enligt Ljungman har kommunerna det svårt att hitta lämpliga gruppboenden men framförallt familjehem. Men processen är i gång, påpekar han.

– Flera av kommunerna är nu inne i en process där man jobbar med frågan. Men vi vet att det är svårt att hitta lämpliga familjehem, säger Lars-Ingvar Ljungman till Sydsvenskan.

I Vellinge kommun, kommunen som hamnade i fokus för debatten om flyktingbarnen, finns endast hälften av familjehemmen i kommunen.

– Så tror jag att många andra kommuner också upplever det och därför vill man inte teckna bindande avtal. Det finns ju en risk för att man misslyckas.

Dessa sex kommuner har avtal på plats:

Simrishamn

Ystad

Eslöv

Höör

Ängelholm

Malmö (ankomstkommun)

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!