Lördag 31 Jul
Stockholm

"Homeopati skyddar mot svininfluensan"

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Hjälper homeopatiska alternativpreparat mot svininfluensan? Eller är homeopatin en bluff?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många svenskar - nu senast Anna Anka - ger uttryck för oro inför, inte så mycket svininfluensan, som vaccinet som ska skydda oss mot den världsomfattande epidemin.

I flera länder marknadsförs alternativa behandlingar mot svininfluensan. I synnerhet homeopatiska preparat är populära. Är alternativmedicinen homeopati - som står i konflikt med den etablerade vetenskapen - en effektiv alternativ behandlingsmetod? Eller en bluff?

- Vi kan inte sänka garden och det finns en aktiv preventiv medicin som homeopati erbjuder, säger professor Anwar Amir, en av Indiens ledande homeopater, apropå den globala H1N1-epidemin.

Nu lanseras homeopatiska preparat som bot mot svininfluensan också i Sverige. Trots att det strider mot kvacksalverilagen.

Ann-Britt Bolinder, som driver en homeopatisk mottagning, marknadsför på sin blogg det homeopatiska preparatet Influenzinum som verksamt mot svininfluensan.

Hon skriver också att hon köpt in medlet och att hon gärna säljer det vidare till andra - som ett alternativ mot vaccinet som ska skydda mot svininfluensan.

Olaglig marknadsföring

Men att marknadsföra ett homeopatiskt preparat som verksamt mot någon som helst sjukdom är olagligt.

- Man får i princip inte säga någonting alls om homeopatiska preparat. Man får inte säga någonting om produktens verkan, säger Ragnhild Johnsson, utredare på Läkemedelsverket, till Nyheter24.

Vad gör ni om någon ändå marknadsför homeopatiska produkter som verksamma mot svininfluensan?

- Vi skriver ett brev till den som marknadsför preparatet. Och om inte det hjälper kan vi vitesförelägga företaget att upphöra med marknadsföringen, säger Ragnhild Johnsson på Läkemedelsverket.

När privatpersonen Pekka Strandroth fick se marknadsföringen på Ann-Britt Bolinders homeopatblogg blev han fundersam. Och skickade en fråga till Konsumentverket där han undrade om den här typen av marknadsföring var förenlig med svensk lag.

- Jag tror inte att det är en behandlingsmetod som hjälper. När man marknadsför det här mot en allvarlig sjukdom så ställer jag mig frågande till det, säger Pekka Strandroth till Nyheter24.

Det finns inga kliniska studier på det homeopatiska preparatet Influenzium - och Läkemedelsverket konstaterar på myndighetens hemsida att man i allmänhet ska idka försiktighet vid användning av den här typen av preparat:

"Det finns heller inga naturvetenskapliga studier som visar att användning av homeopatiska läkemedel är utan biverkningar."

"Allt man påstår ska vara sant"

Men framför allt är det alltså inte tillåtet att marknadsföra ett homeopatiskt läkemedel som verksamt mot någon som helst sjukdom.

Också marknadsföringslagen reser hinder för kvacksalvare.

- Allt man påstår ska vara sant och man ska kunna bevisa det, säger Christine Holst på Konsumentverket till Nyheter24.

När Nyheter24 når homeopaten Ann-Britt Bolinder är hon inte angelägen om att prata med oss.

- Jag är inte humanhomeopat, jag jobbar med djur. Du får prata med någon humanhomeopat.

Men du marknadsför ju på din hemsida ett homeopatiskt preparat mot svininfluensa. Det är väl inte för djur?

- Nej, det är det inte. Men jag vill inte prata om detta. Du får prata med en humanhomeopat om detta.

Du marknadsför ju ett preparat mot svininfluensan för människor?

- Ja, jag har köpt in det till mig själv och så skriver jag att jag kan sälja det till andra också. Men jag jobbar med djur.

Ja, men just det här preparatet är ju för människor, som sagt.

- Jag vill inte prata om detta. Vi säger så.

Här slänger Ann-Britt Bolinder på luren.

Ingen granskning i Sverige

I sin fråga till Konsumentverket skriver Pekka Strandroth att amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket, FDA, slagit till hårt mot homeopater som marknadsför preparat som Influenzium mot svininfluensan.

- Ja, i USA har de ju hårdgranskat dessa preparat. Det borde vi kanske göra i Sverige också.

På Läkemedelsverket ser man det däremot inte som ett stort problem.

- Det är inte så vanligt i Sverige, säger Ragnhild Johnsson till Nyheter24.

Men på nätet hittar man med lätthet ett flertal svenska homeopater som avfärdar svininfluensavaccinet och i stället förordar homeopatiska produkter.

"Vaccinet innehåller mängder med kvicksilver och det lagras i hjärnan, vi blir dementa, får ev parkensson mm biverkningar finns och faktum är att folk dör även av vaccinet!", skriver Irén Svensson-Nylén, en ledande profil inom homeopatrörelsen, på sin hemsida. Och fortsätter:

"Nej rusta dig med ett Homeopatisk apotek och följ influensan i din kropp, detta virus mutas om på 24 timmar så inget vaccin kommer att fungera för sådan vaccin finns inte än...... vi blir bara sjuka av vaccin och dessutom gör vi läkemedelsbolagen ännu rikare så de kan hitta på ännu fler otäcka mediciner och tjäna pengar på!!!!"

Kommentera
Kopiera länk
Dela