Onsdag 29 Jun
Stockholm

Carin Götblad polisanmäls

Sundevall: - Hittar man grov brottslighet ska det anmälas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, polisanmäls för grovt tjänstefel och mened. Bakom anmälan står journalisten och författaren Dick Sundevall.

- Hittar man grov brottslighet ska det anmälas, säger Dick Sundevall till Dagens Nyheter.

Nyligen släpptes Dick Sundevalls bok "Hanteraren", som handlar om det uppmärksammade narkotikatillslaget på Gotland år 2000, där polisen med hjälp av en infiltratör grep två personer med 1,5 kilo heroin. Genom att gå igenom polismaterial och intervjua en mängd inblandade personer har Sundevall kommit fram till att Götblad, som då var länspolismästare på Gotland, har gjort sig skyldig till tjänstefel. Hon påstås ha mörkat infiltratörens och hans närmaste poliskontakts - den som Sundevall kallar "hanteraren" - inblandning i tillslaget.

Götbland menar dock att hon aldrig känt till deras roller i operationen, förrän flera år senare när det kom fram i media. Detta är lögn, menar Dick Sundevall.

- Det finns bevis i form av mejlkontakt som visar att hon visst kände till det, säger Dick Sundevall till DN.se .

Eftersom infiltratörens inblandning hölls hemlig kunde varken åklagare eller advokat kalla honom som vittne. Hade det skett skulle fler personer kunnat dömas, säger Sundevall. Han trodde också att ärendet skulle granskas igen efter att boken kommit ut och lagt fram de "nya bevisen" för att Carin Götblad känt till operations detaljer.

- Jag presenterar nya fakta, men inget har hänt. Jag tvekade först om det var rätt att som journalist göra en polisanmälan. Men man måste ju vara medborgare också. Hittar man grov brottslighet ska det anmälas, säger Dick Sundevall.

Enligt Dick Sundevall ska Carin Götblad också ha gjort sig skyldig till mened när hon i Högsta domstolen sagt att hon inte känt till infiltratörens inblandning.

Götblad tillbakavisar alla anklagelser i ett skriftligt svar i Svenska Dagbladet. Hon menar att de är byggda på "fantasier, lögner och felaktiga uppgifter". Enligt henne handlar det hela om att den polisman som agerade "hanterare" vill hämnas på henne sedan han avskedats från polisen. Och detta gör han genom desinformation till Dick Sundevall, anser Carin Götblad.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.