Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Känd journalist inför rätta

- 22/10/2008, 09:36 -

Journalisten Trond Sefastsson ställs inför rätta på onsdagen för att mutats med 406 000 kronor för att göra ett inslag om en knarklangare.

Mutskandalen skakar TV4 och journalistvärlden. Den kände journalisten Trond Sefastsson ställs inför rätta för två fall av grovt mutbrott på onsdagen. Sefastsson var TV4:s granskande reporter för Kalla fakta och dessvärre kanalens juridiska rådgivare.

Enligt åklagaren har han blandat ihop sina roller som jurist och journalist när han tagit emot pengar, sammanlagt drygt en halv miljon kronor, för att granska rättsfall. Sefastsson riskerar fängelse för brotten om han fälls.

TV4:s vd Jan Scherman ville först inte tro de uppgifter som framkom om Sefastsson. När åklagare Malin Palmgren frågor hur Scherman reagerat berättar Dick Sundevall, journalist och författare till boken "Tre bröder":

– Vid något tillfälle så böjer sig Jan Scherman fram och dunkar pannan i skrivbordet, enligt Dagens Media.

En 29-årig man som ska ha betalat Sefastsson 406 000 kronor åtalas för bestickning. Han påstår att han betalat journalisten för att denne skulle göra ett inslag om hans far som är dömd för narkotikabrott.

Trond Sefastsson arbetade tidigare som frilansjournalist för TV4:s Kalla fakta. Samtidigt drev han en juridisk rådgivningsbyrå. Själv hävdar han att han har tagit uppdragen som jurist och inget annat och att han därför är oskyldig. Trond skulle ha tagit betalt för att göra Kalla fakta-reportage.

Skrivet av: