- Foto: Folkets park Värnamo

Pensionärerna kokar - försvarar örfil mot ung vandal

Efter att pensionären Ronald Fasth örfilat upp en ung slyngel som skrikit öknamn får han nu stöd av ett massivt senioruppbåd.


VÄRNAMO. 70-årige Ronald Fasth svarade med en örfil efter att han trakasserats av ett ungdomsgäng. En 13-årig som skrek "gubbjävel" och cyklade upp bland borden på uteserveringen vid Folkets park i småländska Värnamo fick en lavett över kinden.

Och Ronald Fasth ångrar ingenting.

- Jag hade gjort samma sak igen, säger Ronald Fasth till Aftonbladet.

Ungdomsgänget hade härjat kring Folkets park, där Ronald jobbar ideellt, i flera veckor innan händelsen.

Och en dag fick han nog.

- Det var dags att sätta ner foten, jag tål inte hur mycket som helst. Ungdomarna skriker åt oss gamla och snart vågar oss inte ut, säger han till tidningen.

Ronald Fasth polisanmäldes för örfilen, men vägrade betala ett vitesföreläggande - som en markering. På fredagen väntar således rättegång i Jönköpings tingsrätt.

- Jag kommer att erkänna vad jag har gjort och förmodligen får jag mina böter.

Ibland möter han 13-åringen på Värnamos gator. Vid ett tillfälle kom han emot honom tillsammans med kompisar och spottade.

– Han och några tjoade lite, men jag har inget emot honom. Det är bara lite tragiskt det hela och jag önskar att han kan få en chans att komma in i samhället, säger Ronald till Jönköping NU.

Men Ronald står heller inte ensam i sin kamp mot ungdomsvandalerna. Ett hundratal rasande pensionärer har mobiliserat för att ge den handlingskraftige senioren sitt stöd.

– Vi tycker inte att den här rättegången är rättvis. Hur mycket ska en pensionär behöva tåla? säger Evald Larsson ordförande i Sveriges Pensionärsförbunds Nässjöavdelning, som skeppar iväg två busslaster fulla med pensionärer till Värnamo.

– Vi vill att folk ska få upp ögonen för det här. Var går egentligen gränsen och vad är det som gäller. Det finns pensionärer som inte vågar gå ut på kvällarna längre, säger Evald Larsson till Jönköping NU.

Och Ronald Fasth kan också räkna med finansiellt stöd om han skulle bli fälld av tingsrätten. Pensionärerna skramlar. Liksom helt okända människor som träffar Ronald på gatorna i Värnamo.

– Jag tror inte att jag kommer att bli fattig. Senast häromdagen kom det fram en man på stan och ville ge mig en hundralapp som stöd, säger Ronald Fasth till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.