Söndag 1 Aug
Stockholm

Filmcensuren vill ha 18-årsgräns för biofilm

Nu kan den svenska filmcensuren till slut avskaffas. Till priset av en 18-årsgräns på biograferna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. I somras föreslog regeringens utredare, Marianne Eriksson, att filmcensuren ska avskaffas för alla biobesökare över 15 år.

Filmcensuren inrättades i juni 1911 och nu snart 100 därpå kan den snart förpassas till den historiska garderoben. Den sista spelfilmen med 15-årsgräns att censureras var Casino från år 1995 med Robert De Niro, Sharon Stone och Joe Pesci i huvudrollerna.

Men Biografbyrån tycker ändå att utredaren Marianne Erikssons förslag är att gå för långt. Och vill införa en 18-årsgräns för vissa filmer.

Statens biografbyrå, som skött den statliga filmcensuren hittills (som dock också vill avskaffa sig själva), baserar sitt ställningstagande på FN:s barnkonvention.

- Hela det här resonemanget från vår sida bygger på att man är vuxen först när man är 18 år, säger Anki Dahlin, vd för Biografbyrån, till SVT.

Senast hamnade Biografbyrån i blåsväder efter att man velat höja åldersgränsen på vampyrfilmen New Moon från 11 till 15. Många ungdomar i målgruppen blev rasande när de inte skulle få gå på vinterns mest efterlängtade film.

Beslutet ändrades dock senare och Twilight-filmen New Moon tilläts från 11 år.

Om Biografbyrån får som den vill skulle 15-årsgränsen gå att komma runt om man är i vuxens sällskap. I dag är den absolut och det skulle i stället 18-årsgränsen bli enligt Biografbyråns förslag. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela