Kommun kritiseras - lät ungdomar köpa folköl

Kommunen skickade ut ungdomar för att sätta dit handlare som säljer folköl till minderåriga. Men får bakläxa av Justitieombudsmannen.


KARLSKRONA. Fylla i Folkets park, unga som inte ens fyllt femton och ligger och sover ruset av sig i gräset.

Socialnämnden i Karlskrona kommun tröttnade på att ungdomar utan problem kunde köpa ut folköl och berusa sig.

Därför bestämde man sig för att använda en okonventionell metod för att sätta dit de handlare som säljer folköl till den som inte fyllt 18.

Socialnämnden skickade ut en patrull med frivilliga ungdomar som skulle "provköpa" folköl i kommunens butiker.

I de fall kassabiträdet genomförde köpet uppmanades ungdomarna att anteckna kassörskans namn eller på annat sätt memorera personens identitet.

Sedan gick kommunens alkoholhandläggare till butiken och upplyste butiksinnehavaren om att ett provköp genomförts. Och att kassabiträdets agerande står i strid med lagen.

Men kommunens metoder faller inte Justitieombudsmannen (JO) i smaken. I ett uttalande från JO får Karlskrona kommun kritik för provköpen.

"Metoden kan därmed inte påvisa otillåten försäljning utan endast ge visst stöd för att försäljning sker utan noggrann ålderskontroll.

Provköpen strider mot principen att dold myndighetsutövning inte bör förekomma. Metoden bör inte användas, så länge den inte har stöd i lagstiftningen", skriver JO i sitt utlåtande.

 

JO
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!